Kisah Ke Singapura – Siri 1

Memulakan perjalanan untuk ke pulang ke Melaka, kitaorang bergerak agak lambat juga sebenarnya sekitar jam 8 malam. Turut serta pulang ke Melaka adalah Auntie Niza. Sewaktu Daddy memasuki Jalan Tun Razak, kelihatan kereta memang bersepah. Mujur juga Daddy membuat keputusan bijak dengan memilih kombinasi lebuhraya MEX untuk menuju ke Putrajaya terlebih dahulu sebelum menyambung perjalanan menggunakan lebuhraya PLUS.

Sepanjang perjalanan, Adra memang betul-betul rasa tak sedap badan. Kejap rasa berdenyut, kejap rasa sakit. Serba tak kena dibuatnya. Bayangkan, boleh dikatakan sepanjang perjalanan Adra lebih banyak merengek daripada tidur. Walhal, ikutkan sekitar jam 9 malam adalah merupakan waktu lena Adra. Puas jugalah Mama memujuk Adra. Terfikri juga nak minta Daddy pujukkan, tapi memandangkan Daddy tengah memandu Adra diamkan sahaja. Mujur juga sewaktu berhenti rehat di Seremban, dapat juga Adra bermanja minta Daddy pujukkan sikit.

Tapi rengekan dan tangisan hanya seketika sahaja, sebaik sahaja kereta mula bergerak, sakit dan rasa berdenyut ni kembali datang. Sakit betul rasa. Dahlah dengan badan Adra pun terasa panas macam nak demam. Alahai, macam jauh lagi rasa nak sampai Melaka ni.

Entah macam mana, bila mana Daddy mula menghampiri Plaza Tol Ayer Keroh, Adra betul-betul rasa mengantuk dan terus terlelap. Lepas tu, jangan harap Adra nak sedap apa. Sedar-sedar sahaja, Mama dah kejutkan Adra suruh Adra mandi dan bersiap untuk bertolak ke Singapura pagi esoknya.

Advertisements

2 thoughts on “Kisah Ke Singapura – Siri 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s