Mari Ke Penang Sekali Lagi – Hari Pertama

A9
Jumaat yang sudah buat kali ketiganya Adra telah berkunjung ke Penang. Kunjungan singkat dua hari satu malam yang bermotifkan makan-makan ini turut disertai oleh Uncle K, Bik Niza, Apit, Nenek dan tak lupa Nenek Nia. Kitaorang bertolak dengan dua kereta pagi Jumaat dari rumah Adra sekitar menjelang jam 7.00 pagi melalui kombinasi Jalan Ulu Yam – Tg Malim dan terus menggunakan lebuhraya menuju ke Penang. Sebelum itu, kitaorang sempat bersarapan terlebih dahulu di Pekan Batang Kali. Pekena nasi lemak sememangnya merupakan tonik terbaik untuk menyambung tidur baki perjalanan di lebuhraya. Memang lena betullah Adra tidur selepas itu.

Lama juga sangkut jem ni

Lama juga sangkut jem ni

A3
Perjalanan ke Penang sedikit terganggu apabila mula melepasi Terowong Menora apabila mengalami kesesakan gara-gara ada lori yang mengalami kemalangan yang terbabas di tepi lebuhraya. Kembali menyambung perjalanan, memang berjalan lancar tanpa ada halangan. Menjelang jam 12.00 kitaorang dah pun mula beratur untuk menaiki feri. Yang seronoknya tak banyak kereta yang berbaris untuk menaiki feri. Tak sampai 2 minit, kitaorang terus sahaja diarah untuk menaiki feri di bahagian dek atas. Di dalam bahagian feri pun memang masih lagi kelihatan ruangan kosong untuk memuatkan kenderaan. Dah berada dalam feri, perkara wajib yang kitaorang lakukan sudah tentulah bergambar sakan..hihi.

Nasi Beryani Claypot yang sedap!

Nasi Beryani Claypot yang sedap!

Namun sebaik sahaja tayar kereta menjejakkan di bumi Penang, maka destinasi yang wajib ditujui adalah mencari kedai makan yang sedap. Tempatnya, Restoran Kapitan untuk pekena Nasi Biryani Claypot. Tengok ayam dalam claypot dia pun dah buat rasa teruja nak makan. Nampak macam sedap. Sekali dah makan, memang sedap pun. Walaupun ayam dia terasa sedikit pedas, namun berjaya juga Adra mengharunginya demi merasa sesuap nasi beryani ini. Sampai terkeluarlah airmata Adra ni menahan pedas. Harga yang untuk sepinggan pun pada fikiran Adra amat berpatutan dengan rasa kesedapan yang tiada tandinganya itu.

A15
Selesai makan, segeralah kitaorang menuju ke hotel, Heritaga Hotel 1926 yang terletak di Jalan Burma. Jalan Burma ini pun sememangnya dekat dengan Georgetown dan yang paling penting harga hotel ini masih lagi boleh dikategorikan sebagai “mampu inap” ditambahkan pula dengan fasiliti yang tidak kurang mewahnya. Kitaorang mengambil dua bilik, Standard Room dan juga Family Room yang mampu memuatkan sehingga 6 orang tanpa masalah. Usai urusan daftar masuk selesai dan menyelesaikan apa-apa yang wajib, maka kitarorang semua pun terus sahaja meneruskan misi ke Penang. Tapi, apa-apa hal kena cari Susu Isomil dahulu kerana Mama terlupa nak membawanya. Mujur juga berjaya jumpa Pasaraya Giant di Penang Plaza untuk membeli susu Adra. Boleh tahan susah juga nak cari Isomil ni sebenarnya. Sebelum itu, kitaorang sempat singgah sebentar di Pasar Chowrasta untuk membeli jeruk. Adra ikutkan sahaja walaupun jeruk-jeruk ni bukannya kegemaran Adra sangat.

A18
Kemudiannya, sekitar jam 4.00 petang kitaorang terus pula bergegas ke Padang Broom @ Padang Brown untuk pekena Pasembuq. Tempat ini ikutkan agak terceruk jugalah sebenarnya. Mujur juga Daddy memang dah biasa ke Penang ini, jadi memang tiada masalah langsung untuk sesat. Tahu-tahu sahaja dah sampai. Tapi sekali lagi Pasembuq ini bukan menjadi kegemaran Adra. Maka, Adra hanya memesan sebiji telur rebus goreng sahaja buat alas perut. Kenyang makan nasi beryani tu pun tak hilang lagi.

Pulang sahaja ke hotel, sempat lagilah Adra terjun ke kolam renang bersama dengan Daddy dan juga Mama. Seronok betul dapat main air. Duduk main-main air sambil menikmati udara segar Penang. Mujur juga wabak jerebu ini belum lagi menghantui Penang waktu ini.

Disebelah malam pula, kitaorang menuju ke Pasar Malam Batu Ferringhi. Ikutkan, Adra memang tak larat dah nak keluar ni. Jadi, Adra mengambil keputusan untuk tidur sahaja sambil didukungi Daddy. Entah mana Daddy dan yang lain-lain pergi selepas itu pun Adra tak sedar. Mengantuk betul. Sedar-sedar sahaja hari dah pun siang.

Bergamabr dalam kereta atas feri. Gayat

Bergamabr dalam kereta atas feri. Gayat

Bergambar atas feri. Pun Adra gayat sebenarnya

Bergambar atas feri. Pun Adra gayat sebenarnya

A6

 

Adra bergambar bersama "Apit"

Adra bergambar bersama “Apit”

Beryani Kambing Claypot - Uncle K punya

Beryani Kambing Claypot – Uncle K punya

A19

Makan telur ni pun Adra rasa dah cukup sedap

Makan telur ni pun Adra rasa dah cukup sedap

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s