Lawatan Tadika Pasti As-Syafie 2016

Sebagai budak yang bersekolah tadika, lawatan sambil belajar ini adalah satu aktiviti yang boleh dikira wajib. Pergi ke Zoo misalannya adalah antara tempat yang harus dikunjungi. Mungkin juga budak-budak sebaya Adra ini semakin jarang berpeluang untuk melihat binatang. Makanya, tanggal 27hb Februari lepas Adra telah pun berpeluang untuk mengikuti Lawatan Tadika Pasti bagi tahun 2016 ini. Itu yang serononya bila dah bersekolah ni, merasa juga hang-out dengan kawan-kawan sebaya. Iyalah, kalau tak ada alasan yang kuat sebegini, jangan haraplah Daddy & Mama nak izinkan Adra keluar tanpa ditemani mereka.

z6

Oklah, marilah kita sambung kisah yang dah berminggu berlalu ini. Seawal jam 7.15 Adra telahpun dihantar ke sekolah untuk berkumpul bersama rakan-rakan yang lain sebelum mula bergerak menuju ke lokasi pertama lawatan, Balai Bomba yang terletak di Serdang ke apa nama entah Adra pun  dah lupa..hihihi. Tidak berapa lama berkumpul, akhirnya bas rombongan pun tiba di perkarangan Tadika Pasti. Apa lagi, semuanya berasa gembira. Tak sabar hendak menaiki bas yang telah disewa khas. Sebagai sekolah tadika yang berunsurkan agama ini, maka sudah tentu disiplin sebagai umat yang berugama juga itu penting. Maka beraturlah Adra dan rakan-rakan yang lain sebelum dibenarkan memanjat tangga bas.

z3

z1

z7

Naik sahaja ke dalam bas, masing-masing duduk dengan rakan pilihan hati masing-masing. Mujur juga Cikgu Dalila sudi untuk menemani Adra, eceh! Sempat selfie satu kali 🙂 . Adra kalau nak diikutkan, memang ngam jugalah dengan Cikgu Dalila ini. Kalau ikut carta cikgu di Pasti As-Syafie ini, Cikgu Dalila ini serupa Guru Penolong Kanan jugalah. Sikitlah lagi nak dapat level Pengetua. Tak berapa lama kemudian, sampailah kitaorang ke destinasi pertama, Balai Bomba yang terletak di Serdang. Balai Bomba ini pun salah satu lokasi pilihan cikgu-cikgu Tadika. Teruja juga sebetulnya dapat melihat dari dekat Kereta Bomba yang sebenarnya merupakan sebuah trak ini. Di sini, kitaorang turut ditunjukkan cara-cara memadamkan api secara ringkas. Berpeluang melihat secara dekat Balai Bomba ini merupakan pengalaman yang menarik yang seronok juga. Entah-entah ada rakan-rakan Adra yang dah pun berminat nak menjadi Anggota Pegawai Bomba ini selepas ini.

z9

z10

z13

Selesai melawat Balai Bomba, kitaorang pun mula menuju ke destinasi kedua, Farm In The City yang tidak berjauhan daripada Balai Bomba tadi. Tempat yang berorientasikan binatang ini juga merupakan pilihan yang tempat untuk anak-anak seperti Adra berasa teruja. Tidak jauh bezanya dengan konsep Zoo, Farm In The City rasanya lebih mesra binatang. Tiada sebarang protokol untuk melihat binatang secara lebih dekat dan rapat. Nak usap kepala binatang pun boleh. Cuma berani dengan tidak sahajalah kan.

Selesai menjelajah tempat ala zoo ini, para cikgu pun membawa kitaorang untuk menjamu selera di sebuah restoran bagi mengisi perut sebelum bertolak pulang semula. Walaupun penat dengan cuaca yang panas, namun keseronokkan Adra dan kawan-kawan berada pada tahap optimum pada hari tersebut. Terima kasih buat semua cikgu kerana sudi menjaga kami semua 🙂

Sumber Gambar : Cikgu Dalila

z8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s